Eikenhouten kastje? Upcycle het met ons!

Wil je je kamer een nieuwe look geven? Soms is alles wat je nodig hebt een authentiek meubelstuk in een nieuw jasje. Het is niet alleen functioneel, het is vaak precies de juiste aanvulling die een kamer nodig heeft om hem helemaal af te maken. Wij nemen je stap voor stap mee tijdens het upcyclen van ons Ivy eikenhouten kastje!

eikenhouten kast

Shopping list

  • Houtvuller
  • Ammoniak
  • Schuurpapier
  • Grote kwast
  • Kleine kwast/penseel
  • Grondverf
  • Dekverf
  • Boor
  • Deurknopjes

Stap 1

Verwijder de kastknopjes. Vaak is het zo dat deze met schroefjes vast zitten die je makkelijk met de hand los kan draaien. Dit was bij ons Ivy eikenhouten kastje ook zo. Vervolgens gaan we over op het vullen van het kastje. Het kan zo zijn dat er wat oneffenheden zijn wanneer het om een vintage item gaat. Om het mooi af te werken vul je de oneffenheden in het hout met de houtvuller. Dit doe je ook bij de openingen die ontstaan zijn van de kastknopjes. Laat dit goed drogen.

Nachtkastje eikenhout
eikenhouten kastje

Stap 2

Voor het schuren is het van belang om het hout te ontvetten met ammoniak. Zo ontstaat er een schoon, vetvrij oppervlak, dat willen we graag. Klaar? Schuren maar! Schuren doen we om de houtvuller helemaal glad te krijgen. Dit is ook belangrijk zodat de verf goed kan hechten aan het hout. Zorg ervoor dat je na het schuren het kastje af stoft zodat er geen zaagselresten in de verf terecht komen. Heb je geen schuurmachine? Geen nood, dit kan ook met een simpel schuurpapier.

Stap 3

Tijd om de grondverf aan te brengen. Dit vormt het hechtingslaagje tussen het hout en de dekverf. Deze stap is belangrijk voor de rest van het schilderwerk. Als je dit niet doet kan het ervoor zorgen dat de dekverf te snel in het hout trekt. Nu goed laten drogen.

eikenhouten kastje

Stap 4

Haal je mooie gekozen kleur verf maar te voorschijn. Nu zal je zien dat het eindresultaat waar je naartoe hebt gewerkt snel zichtbaar wordt. Zorg ervoor dat de dekkende verf die je kiest van goede kwaliteit is. Wanneer je een goedkope verf neemt ontstaat er vaak een oneffen oppervlak met kleurverschillen. Dit zorgt ervoor dat je meerdere lagen aan zal moeten brengen op het hout. Tijdens het verven beweeg je met de houtnerf mee voor het mooiste resultaat. Werk met de kleine kwast de details goed af. Tijd om te drogen.

Stap 5

Het afwerken kan beginnen! Om het kastje af te maken gaan we de stylish kastknopjes toevoegen. Hiervoor boor je eerst gaatjes in de lades. Let op dat je het juiste formaat gaatje maakt. Daarna kan je de knopjes erin draaien. Wij hebben gekozen voor onze opvallende gouden knopjes in de vorm van schelpen. Hoe leuk passen deze bij ons Ivy kastje! Vind je deze net zo leuk? Deze schelpjes en andere soorten kan je bestellen via onze Instagram

Voila hier is Ivy!

eikenhouten kast

Meer stap voor stap DIY blogs lezen? Kijk bij onze andere Do it yourself blogs en creƫer thuis met ons mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.